První fáze pomoci rodině Jevgenije Alipova je u konce!

Díky. Jinak, než poděkováním nelze začít. U konce je první fáze pomoci rodině havířovské hokejové legendy, rodině Evžena, jak jsme mu v 90. letech říkali, Alipova, kdy jako fanoušci AZetu jsme pomohli překonat těžké období jeho manželce, třem dcerám a neteři. Překonat těžké období ve chvílích, kdy před válkou na Ukrajině prchli do Česka, do Havířova, kdy na Šumbarku dostali prázdný byt a… A my se rozhodli, že z prázdného bytu se pokusíme udělat místo, kterému na nějaký čas mohou říkat domov…

PENĚŽNÍ SBÍRKA

Během několika málo dní, kdy jsme sbírku nějak přehnaně nepropagovali a navíc primárně žádali o věci hmotné, se nám podařilo vybrat přesně 26 753 Kč. Obrovské díky! 

Nejvyšší příspěvek věnoval bývalý hráč AZetu, který se právě s Evženem Alipovem v 90. letech na chvíli ocitl v havířovské kabině, nejvyšší částku jsme přijali od další z klubových legend, pana Petra Kaluse, mimochodem tatínka Marka Kaluse, kterého mnozí z dresu AZetu ještě pamatujete… 

Z těchto celkově vybraných peněz, na přání jednoho fanouška, který chtěl své peníze investovat do konkrétní věci, bylo nakoupeno 5 pětisetkorunových (pro každou dámu jedna) poukázek na nákup do Tesca, z těchto peněz byla za 5000 Kč koupena nová televize, z těchto peněz jsme na inzerát přes Facebook také zakoupili stůl do kuchyně a 4 židle, dohromady za 1200 Kč

Čili z vybraných peněz bylo utraceno přesně 8700 Kč, zbylých 18 053,- máme stále na fanouškovském účtu, zatím jsme na ně nesáhli a neutratili z nich ani korunu, v další fázi článku vás budeme informovat o jejich využití… 

HMOTNÁ POMOC 

Nadchlo nás, jak jste chtěli pomáhat a pomáhali v tomto směru. Nakonec jsme od vás vybrali a rodině do domácnosti postupně předali…

  • 2x vysavač
  • psací stůl
  • jídelní stůl
  • 6x židle
  • friťák
  • rychlovarná konvice
  • křeslo
  • sušák na prádlo
  • mikrovlnka
  • 10 kg gumových bonbónů (věnoval jeden z fanoušků)

K tomu všemu je potřeba přičíst televizi a pračku, o které se dočtete níže, byly také určité věci, které se nám od vás vybrat podařilo, leč rodina už je měla a my je nakonec nepředali. 

Vaše pomoc byla opravdu skvělá, mnoho věcí se nám sešlo hned několikrát, řadu vašich nabídek, kdy jsme měli nabídku na třeba 4 mikrovlnky, jsme s díky museli odmítnout. Bylo i báječné, že jsme mohli využít dalších vašich služeb, kdy nabízeli jste nám odvoz zdarma, převoz věcí apod., moc si toho vážíme! 

POMOC KLUBU

Poté, co jsme vydali úvodní článek o pomoci rodině, požádali jsme za klub pana Michala Raszku, zda by právě klub pomohl s propagací a článek nasdílel. Bez mrknutí oka nám bylo vyhověno, klub v tomto směru pomohl.

Klub pomohl, a dosti výrazně, ještě jednou. Prakticky do 24 hodin od chvíle, kdy se o akci dozvěděl, byla AZetem Havířov, novým vedením, zakoupena nová pračka, která byla rodině Evžena Alipova přivezena až domů, vynesena do 5. patra, zapojena. Tímto chceme klubu velice a upřímně poděkovat, moc dobře víme, jak velkou radost pračka v rodině způsobila… Je fajn, že sotva se nové vedení na zimáku rozkoukalo, hned takto pomohlo. 

Je také možné, že klub bude mít s některými členy rodiny své plány, spekuluje se o jejich možném zapojení třeba při utkání AZetu apod., což by bylo super.  

CO DÁL? 

Při poslední komunikaci se jedna z dcer Ženi Alipova nechala slyšet, že v tuto chvíli mají vše potřebné, že v tuto chvíli není nic konkrétního, co by je napadlo, že ještě potřebují. Rodina se díky naší pomoci docela solidně zabydlela, holé místnosti proměnila v docela útulné prostředí, díky kterému tolik nemyslí na to zlé, co se u nich doma děje.

Jak už jsme zmínili výše, tak 18 053,-  máme stále k dispozici. A přemýšlíme, jak s nimi naložit (pokud má někdo z vás konkrétní nápad, sem s ním, budeme rádi!). Víte, možná to některým přijde zvláštní, ale za tu dobu, co jsme s rodinou komunikovali, a té komunikace opravdu nebylo málo, jsme nabyli dojmu, že nejbližší pana Alipova jsou takoví, že jim je blbé si od „cizích lidí“ nechat něco kupovat, tedy kromě základních věcí, které byly opravdu nutné. Nejednou se nechali slyšet, že jsou za naši pomoc moc rádi, ale že už nic nepotřebují, že už díky nám opravdu vše mají. A my jim to až tak nevěřili, spíše jsme z nich cítili starost, aby si na ně někdo neukazoval prstem… Světe div se, ale nejsou to takoví lidé, které by v nich mnozí nepřející a škarohlídi chtěli vidět, kteří by si diktovali, že chtějí či potřebují to či ono. Ne, právě naopak, i proto nyní musíme přemýšlet, jak zbylou částku využít. Určitě něco vymyslíme a určitě vás o tom budeme informovat, napadá nás, že za 2 stovky třeba koupíme velkou bonboniéru jejich sousedce na patře. Za co? Byla to ona, kdo rodině poskytl heslo na WiFi :-). Jasně, zní to jako blbost, ale v jejich situaci a možnostech opravdu životně důležitá věc.

Už nyní víme, že abychom dostáli svého slova, tak peníze budou, nějakým způsobem, věnovány na pomoc rodině, né na jiné účely. Něco se časem koupí, něčeho se využije, to něco se poté, až rodina odjede do Kyjeva, předá třeba potřebným lidem v Havířově… Každopádně ze všeho nejvíce si nyní přejeme, aby válka na Ukrajině co nejdříve skončila, rodina se mohla vrátit DOMŮ, žádná pomoc z naší strany už nebyla potřebná a my mohli peníze věnovat na nějaké jiné dobročinné účely. Dokud však rodina naší klubové legendy bude žít v našem městě, budou peníze určeny primárně pro ni. Protože na ty účely jste nám je zaslali. A za to vám, stejně jako úvodem, tak i zcela závěrem, moc děkujeme! 

Máme naději, že až vše dobře dopadne a paní Irina bude doma u kávy manželovi vše vyprávět, bude mít Evžen oči zalité slzami, bude o to víc vzpomínat na Havířov, bude se o našem městě mezi mnoha dobrými Kyjevany mluvit. Pouze a jen v superlativech. Byť to tak některým nyní nemusí připadat, tak právě našemu městu, potažmo klubu, jsme udělali obrovskou reklamu. Právem na sebe můžeme být hrdí. 

Sepsal J.R. from B.K.

Příspěvek byl publikován v rubrice Info a jeho autorem je J.R. from B.K.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.