Rozhovor s fanouškem havířovského AZetu…

Fanoušků AZetu, se kterými bychom rádi udělali rozhovor, je dost. Mnoho takových, kteří mají co říct, s kterými ten rozhovor bude mít hlavu a patu, kteří se na fans scéně orientují a nejsou na ni prvním či druhým rokem. Přinášíme rozhovor s člověkem, který si říká Host DC. Nejen o jeho skupině, téma skupiny DC je na vedlejší koleji. Povídali jsme si o všemožném, posuďte sami…

Ahoj, zkus se nám tak nějak fanouškovsky představit, jak dlouho chodíš na hokej, jaká je například Tvá docházka na novodobý AZet, co se domácích i venkovních zápasů týče…
Zdravím, na hokej chodím odmalička. Taťka mě poprvé vzal na hokej asi v 5-ti letech. Zažil jsem ještě žluto-černý AZet, Pantera a jsem neskutečně rád, že můžu zažít i novodobou éru AZetu. Pořádně na venkovní zápasy jsem začal jezdit až v 2.lize. V roce 2013 jsem se stal členem fanouškové skupiny Destillere Crew, známou spíše jako DC. Poslední 3 roky pobývám většinu času za hranicemi Slezska, a proto se ukazuju spíše na venkovních duelech našeho klubu.

Říkáš, že jsi zažil žluto-černý AZet, období Pantera, v neposlední řadě pak AZet novodobý. Jak moc jsi třeba za Pantera vnímal fanouškovskou scénu? Pamatuješ si dost na to, abys mohl s děním počínaje podzimem 2010 porovnávat?
Ta celková struktura kotle byla hodně podobná té dnešní, nicméně důležití jsou lidé kteří to vedou a dávají tomu konečnou myšlenku. V tehdejším kotli byla zakořeněna úplně jiná nátura. Když se nedařilo, pískalo se, nadávalo se a bědovalo se. Obrovský rozdíl mezi těmito obdobími dělá pozice spíkra, který se začal objevovat až s nástupem roku 2010. Ten dokáže v kotli nastolit řád, který všichni respektují. Každý zápas odvádí skvělou práci, která je možná někdy až nedoceněná. Tím pádem se z kotle neozývají nějaké dementní pokřiky či pískot. O choreích se netřeba bavit. Velmi dobře je totiž vybírána čapka, a tudíž je kde brát. Když se to smíchá s ochotou lidí tvořit, tak výsledný progres lze nazvat TRIBUNOVOU REVOLUCÍ.11269601_10204279824900627_967424939_nZmiňuješ, že poslední tři roky pobýváš většinu času mimo Havířov, čili je to tak, že v sezóně stihneš více výjezdů než domácích zápasů? Jaká je vlastně Tvá AZeťácká docházka?
Stále se snažím jezdit na domácí hokeje, ačkoliv je to čím dál složitější. Letos jsem měl zápasy doma x venku vyrovnané 14:14. Ty venkovní utkání jsou dost rozdílné oproti domácím. Stadiony s jednou tribunou, souboj v hledišti 6 na 5. Někdy jsou ty Mosty nebo Kadaně tvrdé facky. I proto se vždy na domácí zápas těším a za tu atmosféru tady jsem vděčný.

Zkus vyjmenovat zápasy, které za těch novodobých 5 let zůstávají v paměti. Ať už domácí či výjezdové, ať už děním na ledě či na tribunách…
Určitě nezapomenutelné jsou ty první zápasy s Orlovou. Venkovní zápas (1:5) a to úvodní KO při zvěři. Domácí zápas (1:0) a první kartonové choreo přes celý sektor. Pak si vybavím semifinále s Prostějovem (3:2). Na rozhodující zápas přijel Prostějov v hodně dobrém počtu, perfektní atmosféra a k tomu Klímův zásun. Prohra na ledě s Benátkama (1:9), ale mnohem důležitější výhra v hledišti. Pěkné vzpomínky mám na loňský poslední zápas v základní části v Berouně (2:9), kdy jsme si jako DC udělali výlet. V dobrém vzpomínám i na říjnový zápas s Budějovicema (4:7). Perfektní hokej, hodně gólů a super představení obou fanouškovských táborů. Hukot v hale byl neskutečný. Ačkoliv jsme prohráli, vůbec mi to nevadilo a domů jsem odcházel spokojený.

A co naši soupeři, za těch pět let? Jací byli? Kdo udělal dojem pozitivní, kdo třeba negativní?
Krom výše zmíněných dvou táborů (Prostějov a Budějovice – pozn. redakce) bych doplnil ještě Vsetín. Co se týče zklámání nebo těch negativních dojmů. Za druhé ligy jsem moc nemusel Přerov. Jsem zvědav, zda se po těch dvou letech posunuli kupředu.

Proč ta averze vůči Přerovu?
Nenazval bych to přímo jako averzi. Mám je spíše zafixované jako internetové fanoušky. Na fórech jich vždy bylo plno,v hledišti pak žádná sláva. Přesto všechno jsem rád, že postoupili. Je to tým, který fanoušky má. Bude to výjezdově zajímavé jak pro AZet, tak pro ně. Snad v letošní sezóně přibude zápasů, kde fanoušci budou na obou stranách stadionu.11649189_10204279824700622_599343832_oKlepe na dveře nová sezóna, už 6. tohoto znovuzrozeného klubu. Jaká byla ta minulá, jak ji s odstupem času hodnotíš? Ať už hokejově či fanouškovsky…
Konečný výsledek 6. místo je super! Navíc asi s nejnižším rozpočtem v lize a s tolika odchovanci. Zároveň jsem hodně rád i za Říčana. Skončit i šestí příští sezónu, byl bych spokojen.
Fanouškovskou část bych rozdělil na dvě části. Domácí zápasy a venkovní. Z té domácí části jsem většinou navštěvoval domácí zápasy, a ty musím hodnotit velice kladně. Na velké zápasy jsme se vždy dokázali vytáhnout a okořenit to povedenou malůvkou či kartoniádou. Jako problémem pro středeční domácí zápasy bych viděl absenci hlavních spíkrů, kteří často ze studijních nebo pracovních povinností nemohli. Chyběla často kvalitní náhrada, která by je zastoupila. Celková návštěvnost byla dobrá, ale nemyslím si, že by to pro toto město měl být strop. Mrzela mě relativní nízká návštěva na play-off.
Venkovní zápasy pro mě byly velkým zklamáním. Pořádně jsme vyjeli dvakrát do Prostějova a na play-off do Třebíče. Nezklamali jsme v Šumperku a díky Lidl jízdence jsme se pochlapili v Chomutově. Jinak bída a šeď. Výjezdový koeficient nám klesl oproti loňsku o třetinu, absolutně o 100 000 bodů. Pokud není nějaká velká mobilizace, lidí sami od sebe nikam nevyjedou v nějakém lepším počtu. Naopak lajků na stránce FB stránce je čím dál více, čím to ? Nebýt Gastarbajtrů, pravidelně bychom v Čechách psali nuly. Třebíč i Motor k nám naplnili o víkendu v základní části autobus. Naplnili bychom ho my k nim? (my také naplnili autobus do Třebíče, v lednu roku 2014 – pozn. redakce)

Říkáš, že výjezdy pro Tebe byly zklamáním. Avšak opět jsme ve výjezdovém koeficientu uhájili, a to dosti suverénně, 2. místo. S čím bys tedy v nadcházející sezóně, kdy už definitivně opadne boom z 1. ligy, byl, po výjezdové stránce, spokojen?
Loni jsme ještě kouskem mysli uvažovali o vítězství. Letos jsme „jen“ uhájili druhý flek. Příští sezónu už o to druhé místo můžeme klidně s někým bojovat. Je třeba mít oči otevřené. Následující sezóna bude co se týče konkurence výjezdových počtů mnohem kvalitnější. Prostějov půjde herně nahoru, budou více jezdit. Přerov bude těžit z nějaké postupové euforie. Kladno bude mít výjezdy lépe termínově rozložené. Uvidíme jak druhou ligu pojme Slavie. Byl bych rád, kdyby se jezdilo v kvalitních počtech i jinde než na Hanou. Krom Hané je rozumně dostupná Vysočina a relativně rozumný dojezd je i do Prahy,Kladna a Benátek. Při pohledu na letošní termínovou listinu věřím v alespoň dva velké výjezdy do míst, kde HZ ještě nezavítala.

Když zůstaneme u toho, v čem bychom se do nové sezóny měli zlepšit, co by to bylo? A nechám na Tobě, jestli budeš pitvat hru, kádr, trenérský či realizační tým, ceny, fanoušky, máš volné pole působnosti…
Co se týče áčka, je hloupost stavět nějaké vzdušné zámky a v každé sezóně očekávat, že budeme lepší a lepší. Podle mě už několik sezón hrajeme strop a budu rád, když se na svém standartu udržíme i letos. Přišel nový trenér, který většinou pracoval s mladým kadrém. To samé se dá očekávat u AZetu. U mladého kádru je hodně důležitá bojovnost, ta mi loni občas chyběla. Ať to byli azeťáci, zlíňáci, třinečáci… Už jsem to zmínil výše, návštěvnost domácích zápasů to je taky věc, kde by se dalo postoupit o level výše. V play-off jsme byli 6. z 8 co se týče návštěvnosti na čtvrtfinále (zá náma jen Benátky a Třebíč). Nemyslím si, že by za toto mohla cena vstupného, to je nastaveno zcela správně. Bude potřeba najít cestu, jak fanoušky na tribuny dostat. K fans jsem toho už zmínil dost. Je potřeba najít stabilní a kvalitní spíkrovskou trojku a aktivněji přistupovat k venkovním utkáním.

Na novodobý AZet chodíš poctivě celých těch pět let, lze vyjmenovat hráče, kteří za tuhle dekádu patřili mezi Tvé největší oblíbence?
Nikdy jsem neměl nějakého speciálního oblíbence. Možná Mařka a Dandys. Za druhé ligy se mi líbila Pávkova (Petr Prokop – pozn. redakce) hra. Z nehavířovských jsem si oblíbil Kubu Šlahaře.11653444_10204279825220635_141364187_nA nemusíš jmenovat, ale byl v kádru AZetu někdy i hráč, kterého jsi vyloženě nemusel?
Samozřejmě se vždycky najdou hráči, které nemusíš. I já takové měl, ale pořád fandíš klubu jako celkovému, neřešíš jednotlivce. Prostě subjektivní názor.

Nahlédněme trochu pod pokličku, pod kterou mnozí nevidí. Jsi jedním ze členů fanouškovské skupiny DC. Co zajímavého, co čtenář a fanoušek AZetu ocení, bys nám o skupině mohl říct?
Při pondělních či středečních utkáních se vyskytujeme naprosto výjimečně. Výjimky jsou jen měsíce září a leden, kdy školákům ještě nezačala respektive skončila škola. Co se týče sobotních domácích utkání, tak většinu z nich absolvujeme v nadpoloviční většině. Naše docházka se dá vypozorovat z přítomnosti naší bílé vlajky, která při sobotách visí pravidelně nad kotlem.

Lze vyjmenovat události, zápasy, aktivity či cokoli jiného, za které jste sami na sebe, na skupinu DC, nejvíce hrdí?
„Hrdí“ je asi moc silné slovo. Máme upřímnou radost z naší vlajky, která je odlišná od všech ostatních. Dále je hezké slyšet, že nějáká skupina DC je nejaktivnější výjezdovou skupinou HZ, to vypovídá za vše. Pokud bych měl vzpomenout nějakou konkrétní situaci, která se povedla a vážíme si jí, vzpomenul bych na finále 2012. Kluci ještě nebyli tolik známí a povedla se jim akce „na finále v oblecích – ctíme historii“. Doufám, že hokejisté nám dají možnost si tuto akci brzy zopakovat.

Máte uvnitř skupiny i jiná společná hobby, než aktivně podporovat svůj hokejový klub?
Naše společná hobby jsou především sportovní. Kluci hrajou už několik let futsalovou ligu. Nedávno jsme společně běželi olomoucký půlmaraton nebo se sejdeme u badmintonu. Dále většinu z nás spojuje láska k Baníku Ostrava. Během sezóny stihneme 2 až 3 výjezdy. Zbytek se nám kryje s AZetem anebo už není čas.

Jste jednou z fanouškovských skupin, která na našem zimáku, lépe řečeno, při klubu AZ Havířov, působí. Vnímáš nějak i ostatní fanouškovské skupiny nebo spíše jen víš že jsou a moc Tě to nezajímá?
Hodně času trávím na výjezdech s Gastarbajtry, o zbytku nemám moc přehled. Krom RBH jsou to většinou menší skupinky, se kterýma se já ani neznám.

Nějaké přání, tip či rada těm, kteří se v Havířově starají o hokejovou fans scénu, do nové sezóny?
Přání je jediné, aby vydrželi v tom co dělali do teď. O našich dílech a supportech ví celá republika, ta práce nese své ovoce. Jsme sice malý klub s malým rozpočtem, ale s velkými fanoušky. Snad i nadále budou přibývat fanoušci, kteří budou chtít přiložit ruku k dílu. Važme si každé sezóny, kdy to svým způsobem dokonale funguje. Nikdy nevíme, která sezóna může být poslední. Zároveň bych i touto cestu chtěl moc poděkovat vedení. Ať už to jsou poskytnuté prostory pro tvorby, vstřícné domluvy a další. Právě tyto kvalitní vztahy s vedením nás posunují tam, kde jiné tábory nemůžou.

 

 

Příspěvek byl publikován v rubrice Rozhovor a jeho autorem je J.R. from B.K.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.