Jevgenij Alipov, velká osobnost havířovského hokeje…

V souvislosti s hrůznou válkou na Ukrajině nás napadlo, vzpomenout na všechny ukrajinské hráče, kteří se objevili v havířovském hokejovém dresu. Byli dva. V sezóně 99/00 za nás nastupoval Bogdan Savenko, však lidé mají stále v paměti především Jevgenije Alipova, který dres AZetu oblékal mezi roky 95 – 99, zaznamenal 136 kanadských bodů, je stále nejproduktivnějším cizincem v historii klubu a jedním z nejlepších hokejistů naší klubové historie. Je zapsán v myšlenkách mnoha hokejových fanoušků. Kdo v 90. letech chodil v Havířově na hokej, má Evžena, jak mu mnozí říkali, stále v hlavě.

https://www.eliteprospects.com/player/82101/yevgeni-alipov

Rozhodli jsme se pátrat po osudu Jevgenije Alipova. Zda žije, kde žije, jak žije, jak se jej osobně dotýká válka, kterou si zrůda Putin usmyslel. Pátrání to, třeba i díky azbuce, nebylo snadné, však nakonec se podařilo. Zjistili jsme, že Evžen Alipov je hokejovým trenérem v rodném Kyjevě, žije ve šťastném manželství se svou paní, spolu mají dvě úžasné dcery, které obě hrají hokej, obě už reprezentovaly Ukrajinu. A ještě pár týdnů zpět všichni žili spokojeným životem. Jenže…  

Každý ví, co se na Ukrajině děje. A pokud tamní lidé měli spokojený život před pár týdny, dnes je bohužel vše vzhůru nohama. Jevgenij Alipov je nyní v Kyjevě, kde je připraven bránit město, bránit vlast před okupantem. Však nezapomněl na Havířov! Ani po 25 letech. Právě v Havířově jsou nyní jeho manželka s dcerami, aby v bezpečí přečkaly ty hrůzy, které se na Ukrajině bohužel dějí.

Rozhodli jsme se, že nechceme jen nečinně přihlížet. A právě jednu z dcer Evžena Alipova jsme kontaktovali. Jednak, abychom jí a celé rodině vyjádřili morální podporu, pak samozřejmě také z toho důvodu, abychom o legendě havířovského AZetu získali potřebné informace, v neposlední řadě abychom mohli pomoci.

Jsme, několik dobrých lidí, jak z řad fanoušků AZ Havířov, tak z řad „obyčejných“ Havířovanů, rozhodnuti pomáhat. Kdykoliv, jakkoliv, uděláme vše proto, aby se zde životní ženy pana Alipova cítily dobře, aby nestrádaly, aby jednoho dne mohly být pyšné na to, že na tátu zde lidé, ani po čtvrt stolení, nezapomněli, aby si mohly říct, že ti Češi jsou dobří lidé. Je přece fantastické, že když nám Jevgenij Alipov na ledě předával radost a emoce, tak my to, alespoň částečně, můžeme nyní vrátit. A ukázat, jak moc si klubových legend vážíme. A nezapomínáme.

Kontaktovali jsme, prostřednictvím marketingového manažera Raszky, také hokejový klub AZ Havířov, ten bez mrknutí oka přislíbil, že velmi rád a nezištně přiloží případnou ruku k dílu. Nabídli jste se nám také vy, kterým jsme příběh jako prvním tlumočili, že když bude potřeba, můžeme se na vás obrátit, spolehnout. Obrovsky si toho vážíme! Je parádní, že Havířováci ani po tolika letech nezapomínají. Věřte, že celé rodině dotyčného to v těchto abnormálně náročných časech dodá obrovskou psychickou podporu. Vědomí, že na to všechno nejsou sami! 

O dalším vývoji situace, třeba i o konkrétní pomoci, o které se s rodinou Ženi Alipova budeme v následujících dnech bavit, vás samozřejmě budeme informovat. Poté, co přejdeme k reálným činům. Dnešními řádky jsme vám chtěli tlumočit, že miláček havířovských hokejových tribun je v pořádku, nezapomněl na Havířov, my na něj a jeho rodinu myslíme a jsme nadšeni z toho, že mnozí z vás také. Moc si vašich gest, které jste už nyní rodině pana Alipova někteří adresovali, vážíme. Díky!   

Příspěvek byl publikován v rubrice Další a jeho autorem je J.R. from B.K.. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.